تهاتر ملک چیست؟
در گذشته ،زمانی که هنوز پول اختراع نشده بود مردم برای انجام معاملات خود کالایی که داشتند را به فرد دیگری می دادند و به جای آن کالای مورد نیاز خود را از آن فرد می گرفتند،که به این نوع از مبادله، مبادله ی کالا با کالا می گفتند.
امروز نیز مبادله کالا با کالا در بازار املاک رواج دارد که به تهاتر می گویند.
چه زمانی تهاتر انجام میشود؟
زمانی که نقدینگی در بازار کم باشد و فردی قصد فروش ملک خود و خرید ویلا یا ملک دیگری را داشته باشد تهاتر انجام می دهد.
در معامله ی تهاتر پول و چک زیادی جابجا نمی شود و صاحب ملک فروخته شده ملک دیگری از خریدار تحویل می گیرد ویا اینکه در بعضی از موارد بجای ملک با خوردو های مدل بالا معامله صورت می گیرد یعنی فردی ملک خود را می دهد و بجای دریافت ملک دیگری از خریدار خودرو می گیرد.
در اصطلاح عامیانه به تهاتر تاخت زدن نیز می گویند.
مزایای تهاتر ملک
یکی از مهمترین مزایای انجام معامله به صورت تهاتر افزایش سرعت انجام کار است زیرا معامله به سادگی و بدون این که لازم باشد ملک به فروش برسد .
در این روش طرفین معامله یعنی همان خریدار و فروشند املاک مورد نظر را پسندیده و پس از تفاهم و توافق میتوانند قرارداد مورد نظر را منعقد کرده و معامله را انجام دهند.
با تهاتر ملک میتوان گفت که ریسک خرید و فروش کاهش پیدا می کند. به دلیل اینکه بازار اقتصادی در ایران بسیار متلاطم است گاهی در فاصله زمانی پیدا کردن یک ملک جدید برای خرید فرد ممکن است با افزایش قیمت در بازار املاک مواجه شده و ارزش پول نقد او کم شود.
به همین دلیل با وجود تورم و افزایش قیمت با انجام تهاتر میزان این ریسک از بین خواهد رفت.
در پروژه های بزرگ و آپارتمان های چندین طبقه گاهی سازندگان برای ادامه ساخت ملک نیاز به مصالح ساختمانی دارند و نقدینگی آنها کافی نیست.
به این ترتیب میتوانند تهاتر را به صورت تعویض ملک با مصالح مورد نیاز خود با ارزش برابر انجام دهند. در این حالت هر دو طرف معامله سود میکنند زیرا با انجام تهاتر برای ادامه ساخت و ساز نیاز به نقدینگی کمتر است
با انجام تهاتر نیاز به واسطه کاهش پیدا خواهد کرد و دو طرف میتوانند به راحتی به تفاهم رسیده و از مشکلات ناشی از واسطه گری که احتمال دارد پیش آید جلوگیری می شود.
تهاتر برای سازندگان نیز سود بسیاری دارد و باعث افزایش رونق ساخت و ساز می شود و به دلیل کاهش نیاز به نقدینگی سود خوبی طرفین معامله بدست می آوردن،از طرف دیگر نیز تهاتر ضمانت بالایی نیز دارد.
معایب تهاتر ملک
تهاتر علاوه بر مزایایی که دارد معایبی نیز دارد یکی از این موارد نداشتن اطلاعات در این زمینه است.نداشتن تسلط و اطلاعات در زمینه ی معاملات تهاتر ممکن است فرد را با مشکلاتی نیز موجه کند.
به همین دلیلی برای پیش گیری از هر نوع مشکل احتمالی بهتر است که معاملات با قرارداد قانونی و تحت نظر یک فرد متخصص و آگاه نسبت به مسائل حقوقی انجام شود.
مشکلاتی که ممکن است در معاملات تهاتر به وجود آید شامل:
دشوار بودن تعیین ارزش واقعی کالایی مورد معامله زیرا ارزش درست و دقیق برای برخی کالاها ممکن نیست.
– ممکن است تهاتر به دلیل اینکه یکی از طرفین معامله نیاز ضروری به انجام معامله دارد انجام شود که در این صورت ممکن است ارزش ملک کمتر از نرخ واقعی آن عرضه شود و یکی از طرفین کمتر سود کند یا اینکه ضرر کند.
– به دلیل اینکه کالا و خدمات با گذشت زمان دستخوش تغییراتی زیادی می شوند به همین دلیل نمیتوان یک ارزش ثابت برای آنها در نظر گرفت. و این موضوع ممکن اغست باعث به وجود آمدن مشکلاتی شود.
شرایط لازم برای انجام تهاتر
در معاملاتی که به صورت تهاتری هستند باید مقدار بدهی دو طرف به صورت یکسان باشد. اگر میزان بدهی فردی بیشتر است باید بقیه پول فرد پرداخت شود.
دو طرف معامله رضایت کامل داشته باشند.
دو طرف باید صلاحیت انجام معامله را داشته باشند.
تهاتر باید به گونهای انجام شود که هیچ فردی ضرر نکند و توسط فردی که دارای دانش و تخصص کافی است انجام شود.
در تهاتر پرداخت نقدی وجود ندارد و مبادله به صورت کالا به کالا انجام می شود.
– معامله به صورت تهاتر برای پروژههای بزرگ مناسب است.
دیدگاه خود را بنویسید